TOS-1A: Το θερμοβαρικό ρουκετοβόλο

Οι πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων αποτελούσαν ανέκαθεν ένα δημοφιλές είδος όπλου για τον ρωσικό στρατό. Η ανώτερη τεχνολογικά εκδοχή του είναι το σύστημα TOS-1Α. Οι εικοσιτέσσερις ρουκέτες που φέρει μπορεί να έχουν είτε εκρηκτική είτε θερμοβαρική κεφαλή.

Ως όχημα μεταφοράς του εκτοξευτεί χρησιμοποιείτε το πήγμα του άρματος T-72. Αυτό του παρέχει δυνατότητα μετακίνησης σε όλα τα είδη εδάφους. Το κιβώτιο εκτόξευσης μπορεί να φιλοξενήσει 24 ρουκέτες των 220 χιλιοστών. Οι κεφαλές των ρουκετών μπορεί να είναι είτε εκρηκτικές είτε θερμοβαρικές.

Η θερμοβαρική κεφαλή λειτουργεί σε δυο στάδια. Στη πρώτη έκρηξη απελευθερώνεται εύφλεκτο υλικό σε μορφή νέφους το οποίο αναφλέγεται στην συνέχεια χρησιμοποιώντας τον ατμοσφαιρικό αέρα. Η ισχύς της έκρηξης είναι μεγαλύτερη από τα συμβατικά εκρηκτικά και σε περίπτωση που αυτή πραγματοποιηθεί εντός κτιρίου η καταφυγίου μπορεί να προκαλέσει ελλείψει οξυγόνου.

Το TOS-1A, δεν χρησιμοποιεί κατευθυνόμενα βλήματα, το πλεονέκτημα του είναι ότι παρέχει μαζικά σαρωτικά πυρά σε μια απόσταση έως και έξι χιλιόμετρα μπροστά από τις φίλιες δυνάμεις. Έχει υπολογιστεί ότι μια ομοβροντία και των 24 ρουκετών μπορεί να ισοπεδώσει ολοκληρωτικά μια περιοχή 40.000 τετραγωνικών μέτρων.

Συστήματα TOS-1A, χρησιμοποιήθηκαν στους πολέμους του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Κριμαίας και της Συρίας.