Black Hornets: Οι μικροσκοπικοί κατάσκοποι

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νορβηγία ανακοίνωσαν πρόσφατα ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία που περιλαμβάνει εκατοντάδες μικροσκοπικά drones που ονομάζονται Black Hornets. Τα μικρού μεγέθους drones αποτελούν την ιδανική επιλογή για ειδικές επιχειρήσεις και καταστάσεις αστικού πολέμου.

Το σύστημα Black Hornet έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρεται από έναν και μόνο στρατιώτη. Το κιτ περιλαμβάνει μια οθόνη και μια ξεχωριστή θήκη που περιέχει δύο drones και ένα χειριστήριο που μοιάζει με joystick. Όλος μαζί ο εξοπλισμός ζυγίζει 1,3 κιλά, ενώ τα μεμονωμένα drones είναι μόλις 33 γραμμάρια. Τα νανο-drones μπορούν να πετάξουν για έως και 25 λεπτά, με τον ίδιο περίπου χρόνο που απαιτείται για επαναφόρτιση.

Τα Black Hornets έχουν σχεδιαστεί για να προσεγγίζουν εχθρικές θέσεις χωρίς να γίνουν αντιληπτά και να μεταδώσουν βίντεο σε απόσταση έως και δύο χιλιόμετρα. Στις αρχικές εκδόσεις τα drones ήταν ευάλωτα στους ανέμους αλλά αργότερα βελτιώθηκαν και είναι σε θέση να αντέξουν ριπές ανέμου έως και 28 χιλιομέτρων την ώρα.

Επίσης, στις πιο πρόσφατες εκδόσεις δεν φέρουν κάποιο μέσο ψηφιακής αποθήκευσης στο σκάφος, εξαλείφοντας τον κίνδυνο να πέσουν οι επιχειρησιακές πληροφορίες στα χέρια του εχθρού.

Οι αναφερόμενες τιμές για τις τρέχουσες εκδόσεις των νανο-drones ποικίλλουν πολύ, αλλά λέγεται ότι κοστίζουν 95.000 $ ανά μονάδα.