Πώς τα drones άλλαξαν το σύγχρονο πεδίο μάχης

Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα γνωστά ως «drones», έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Χρησιμοποιούνται σε ολοένα και περισσότερες εφαρμογές με μεγαλύτερη έμφαση τον στρατιωτικό τομέα. Σε όλες τις πρόσφατες πολεμικές συρράξεις βλέπουμε τα drones να αποκτούν νέες δυνατότητες κερδίζοντας το πλεονέκτημα σε σχέση με οπλικά συστήματα παλαιότερης τεχνολογίας.

Βασικά υπάρχουν τρεις τύποι μη επανδρωμένων οχημάτων.

Σταθερής πτέρυγας. Τα drone με σταθερές πτέρυγες είναι τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα μη επανδρωμένα αυτή τη στιγμή παγκοσμίως. Αυτά τα drones έχουν σχεδιαστεί για να απογειώνονται και να προσγειώνονται όπως τα αεροπλάνα.

Μονού ρότορα. Μοιάζουν με ελικόπτερα και είναι πιο ανθεκτικά από άλλα drones. Ενώ μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικά από διαφορετικούς τύπους drones, καθώς απαιτούν λιγότερες ώρες συντήρησης.

Πολλαπλού ρότορα. Έχουν καλύτερο έλεγχο κατά την πτήση τους ενώ διακρίνονται για την απλότητα στην κατασκευή τους. Εξαιτίας αυτού, αποτελούν την καλύτερη επιλογή για επιτήρηση και αναγνώριση.

Τα μη επανδρωμένα σκάφη διαθέτουν ορισμένα χαρακτηριστικά που τα καθιστούν απαραίτητα στο πεδίο της μάχης. Όπως ότι παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τις κινήσεις του εχθρού. Έχουν, μειωμένο κόστος απόκτησης και συντήρησης. Ενώ παρέχουν σαφώς μεγαλύτερη ασφάλεια καθώς δεν κινδυνεύει ο χειριστής τους και δεν θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο.

Αν μάλιστα στο μέλλον τα συνδιάσουν με την τεχνική νοημοσύνη τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά. Ίσως δούμε σμήνη με drones να εκτελούν αποστολές χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου.